Interview Edith Bosch: ‘Gun jezelf de tijd om je autonomie en persoonlijk leiderschap te ontwikkelen’
17 mei 2021 | 15:00
Wat is de kern van je boodschap voor de (young) professionals van Athora?
“Als ik die boodschap in één zin zou moeten omschrijven, is dat misschien wel ‘sta af en toe eens een moment stil bij jezelf en neem de tijd om de balans op te maken’. De indruk die ik kreeg tijdens de voorbespreking, is dat er bij jullie heel hard gewerkt wordt door bijzonder ambitieuze medewerkers. Zelf was ik ook een jonge ambitieuze topsporter met maar één doel voor ogen, namelijk de beste van de wereld worden. Stilstaan en reflectie was niet aan mij in die tijd besteed en dan was ergens ook logisch. Terugkijkend heb ik daarmee wel een stuk gemist en mezelf tekort gedaan.
Wat ik tegenwoordig zie in mijn coachingspraktijk is dat mensen veel tijd investeren in werk en het opdoen van werkgerelateerde kennis. Tijd voor reflectie en het ontwikkelen van je sociaal-emotionele kant, daaraan wordt veel minder tijd besteed. Datzelfde zie je in de topsport. Er worden eindeloos veel uren aan training besteed om beter te worden, maar veel minder aan andere aspecten zoals hoe werk je samen en wat is jouw aandeel in die samenwerking?
Als je jong en ambitieus bent, is dat vaak een ondergeschoven kindje. Technisch beter worden ergens in is relatief ook veel gemakkelijker dan goed naar jezelf in de spiegel kijken. De kunst is om écht een keer stil te staan en te bepalen wat jíj wil en wie je wil zijn.”
Hoe heb je die les zelf geleerd?
“Zelf ben ik op een bepaald moment keihard vastgelopen in mijn eigen ambitieuze topsportbestaan. Een coach heeft me daar toen bij geholpen en inzicht gegeven waar het bij mij misging. Het was echt heel gaaf wat dat opleverde en maakte dusdanig veel indruk dat ik zelf het vak in ben gegaan en inmiddels alweer tien jaar met veel plezier. Heel veel zaken waar wij als mens mee worstelen zijn universeel. Als je gaat zien dat je leven en je carrière een proces zijn, dan is de mogelijkheid tot groei zo groot. Mensen zien het als iets moeilijks of zwaars om écht naar zichzelf te kijken en uitdagingen beet te pakken, maar als het je lukt, dan creëer je heel veel ruimte en word je in staat om betere keuzes te maken en niet met alle winden mee te waaien.”
Jij helpt mensen te geloven dan ze meer kunnen dan ze denken, hoe doe je dat precies?
“Dat heeft maar met één ding te maken. We houden onszelf continu tegen met onze eigen negatieve overtuigingen, terwijl die onwaar zijn. Als je je bewust wordt wat die foutieve en remmende aannames voor jou zijn en leert zien dat ze niet kloppen, dat je ermee kunt werken ze beet kunt pakken, dan word je veel groter dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Dat ga je voelen en ervaren dat je jezelf niet meer tegenhoudt en kan je meer autonomer worden en regie over je leven nemen.”
Waar zie je het vaak misgaan in onderlinge samenwerking?
“Om het kort samen te vatten: we zijn ons vaak niet bewust van wat er in onszelf speelt en niet in staat om met elkaar het gesprek te voeren dat eigenlijk gevoerd zou moeten worden. Als het moeilijk wordt, is het veiliger om op de inhoud te blijven dan iemand aan te spreken op gedrag. Terwijl juist aan de menselijke kant het goud ligt, om in sporttermen te spreken. Presteren onder druk wordt leuker en gezelliger als je dat stuk kunt toevoegen.”
Welke tips heb je voor mensen die aan het begin van hun carrière staan?
“Mijn belangrijkste tip voor young professionals zou zijn: er is geen goed of fout. Het is goed dat je gedreven en ambitieus bent, maar gun jezelf ook de tijd om je autonomie en persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Zoek mensen in de organisatie op die je daarmee verder kunnen helpen, want daar ligt de ware groei. Ook al is dat het meest lastige. Als je weet wat je te brengen hebt in je werk, wordt alles veel gemakkelijker. Juist daarin kun je je als young professional onderscheiden. Bovendien zou ik iedereen willen aanraden je in je werk niet anders voor te doen dan je bent. Je ben tenslotte één persoon, dus hoe mooi zou het zijn als je je privé en professionele ‘ik’ kan integreren.”