VIVAT ondertekent Green Recovery Statement
19 juni 2020 | 14:00
Als één van de 224 Nederlandse bedrijven ondertekent VIVAT vandaag het Green Recovery Statement. Met het statement roept een brede coalitie de Nederlandse overheid op om het herstel na de COVID-19-crisis vooral ook een duurzaam en groen herstel te laten zijn. Tegelijkertijd beloven de bedrijven om duurzaamheid te blijven verankeren in hun bedrijfsvoering.
De COVID-19-pandemie is een van de zwaarste volksgezondheidscrises uit de recente geschiedenis. De afgelopen maanden is de Nederlandse aanpak gericht om het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Het bestrijden van de pandemie blijft, ook nu het aantal besmettingen afneemt, de hoogste prioriteit.
Tegelijkerijd roepen de ondertekenaars op om de risico’s van klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit niet uit het oog te verliezen. Als we nu handelen, kunnen we niet alleen onze economie versterken, maar kunnen we ook negatieve effecten op ons milieu, de samenleving, het welzijn van mensen en bedrijfsprocessen voorkomen. Het Green Recovery Statement vraagt daarom van de Nederlandse overheid om de volgende punten te overwegen:
- Maak de EU Green Deal de hoeksteen van de EU-herstelplannen.
- Zorg dat de investeringen die uit het COVID-19-herstelplan voortvloeien, de economie verder op weg helpen bij het realiseren van de SDGs en de doelstellingen uit het Parijs-akkoord.
- Blijf op de lange termijn zekerheid bieden over het Nederlandse Klimaatakkoord en meetbare verplichtingen.
Lees het volledige statement van Dutch Sustainable Growth Coalition.
Waarom doet VIVAT mee?
VIVAT wil nadrukkelijk en actief meewerken aan oplossingsrichtingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, ontbossing en waterschaarste. Ook in deze moeilijke tijden zullen wij deze belangrijke thema's niet uit het oog verliezen. VIVAT steunt daarom dit initiatief en onderschrijft diverse ESG-afspraken waaronder de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Wij zien het ook als onze verantwoordelijkheid om de overheid te blijven stimuleren om in hun herstelplan duurzaamheid bovenaan te zetten en waar dat nodig is tot wetgeving te komen.